fågelunge rådjurskid
Foto: pixabay/creativecommons

Om du hittar ett djur i nöd

Panda Planet berättar hur du ska göra…

På våren och sommaren är det full fart i naturen. Det kvittrar och prasslar av djurungar och deras föräldrar som letar mat. Ibland stöter man på djur som verkar behöva hjälp. Vet du vad du ska göra om du hittar ett skadat djur eller en djurunge som ser ut att vara övergiven?

Om du hittar ett skadat djur…

Om du hittar ett skadat djur ute i naturen ska du inte ta hem och försöka sköta eller mata det. Vilda djur får nämligen inte hållas i fångenskap, oavsett de är skadade eller ej. Men det finns andra bra saker du kan göra…

Gör så här

Rör inte djuret, utan börja med att ta kontakt med någon som kan hjälpa dig:

 

• Ring till Länsstyrelsen eller polisen (114 14) och berätta var djuret finns. De vet vem som kan komma och ta hand om djuret. 

 

• Annars kan du prova att kontakta organisationen Katastrofhjälp för fåglar och vilt eller Ornitologerna (fågelskådarna), om det gäller en fågel.

fågel och räv
rådjurskid och fågelungar

En övergiven djurunge?

En djurunge kan verka övergiven fast den egentligen inte är det. Oftast finns föräldrarna i närheten men gömmer sig tills du gått därifrån. Eller så är de bara ute och letar mat.

Håll dig på avstånd och låt djuret sitta kvar i naturen. Plocka aldrig upp djurunge i onödan.

Om djurungen sitter mitt på en väg, så kan du flytta den lite åt sidan. Vår lukt skrämmer inte bort föräldrarna – det är bara en myt. Föräldrarna hittar sin unge när det är lugn och ro igen. Men var noga att tvätta händerna efteråt om du tagit i ett vilt djur, de kan bära på parasiter eller sjukdomar.

Om den VERKLIGEN är övergiven

Om du misstänker att en fågelunge verkligen är övergiven (om du spanat på avstånd länge och den inte matats av sina föräldrar) eller om du ser att djurungens förälder faktiskt är död så kontaktar du någon som kan hjälpa till. Alltså samma som kan hjälpa skadade djur, tex Länsstyrelsen eller Polisen.