havssköldpadda och orangutang
© pixabay/creative commons & naturepl.com / Anup Shah / WWF

STOPPA UTROTNINGEN

Vi vill ha en levande planet!

Runtom vår jord minskar antalet växter och djur i en rasande fart. Grodor, fiskar, insekter, tigrar, fåglar, elefanter och massor av andra djur hotas. Det är vi människor som sabbar planeten – men det är också vi som kan ställa allt till rätta igen.

 

bi och fiskar

Människan sabbar naturen

Just nu blir djuren på jorden allt färre. Forskarna säger att vi är på väg in i det sjätte massutdöendet i planetens historia. Senast det hände var när dinosaurierna försvann, för 65 miljoner år sedan. Den här gången är det på grund av oss människor som ställer till med en massa trubbel.

Vi hugger ner skogar för att odla, bryter upp marken för att göra gruvor, smutsar ner med plaster och gifter, jagar utrotningshotade djur och påverkar klimatet så att det förändras. Djuren blir färre och naturen förstörs.

fågel och björn

Vad är biologisk mångfald?

Biologisk mångfald betyder att det finns många olika arter av växter och djur i vår natur. Det betyder också att det finns variation inom arterna. Det är bra för att arten ska kunna anpassa sig och leva vidare om miljön förändras. Biologisk mångfald betyder också att det finns många olika naturtyper. Mångfalden är viktig både här på hemmaplan och på hela vår jord.

Vi behöver naturen!

Vi får massor av bra saker av naturen: rent vatten att dricka, frisk luft att andas och mat att äta. Därför är det viktigt att vi tar hand om vår natur så att den mår bra.

Alla växter och djur behövs på sitt sätt. Om det till exempel inte fanns några bin skulle vi förlora mycket av vår mat! Vi måste ta hand om vår jord och den viktiga biologiska mångfalden. 

Var tredje tugga av din mat kommer från pollinerande insekter.

Vi kan bli bättre

Om vi människor börjar leva lite smartare så behöver vi inte påverka naturen så mycket. Vi kan till exempel åka mindre bil för att hjälpa klimatet och återvinna och sluta skräpa ner. Ett annat sätt är att köpa färre prylar, handla mer second hand och välja miljömärkt så ofta det går.

Viktigast av allt är att politiker, företag och andra som har mycket makt ser till att jobba för att skydda djur och natur. Det finns massor att göra och alla kan hjälpa till på sitt eget sätt.

 

WWF hjälper till

WWF jobbar på massor av olika sätt för att rädda djuren och naturen. Till exempel vill WWF bromsa klimatförändringarna och stoppa tjuvjakten. Vi vill också skydda värdefulla skogar och floder och försöker också se till att fisket blir schysstare. Vi pratar med politiker så att de som bestämmer så att de ska fatta bättre beslut. Och med andra vuxna så att de ska leva lite mer miljö- och klimatsmart.