palmmård
© Shutterstock / trubvin / WWF (montage)

Spola bajskaffet!

En del tycker att saker som är dyra och svåra att få tag på är lite extra fina. Som till exempel "bajskaffe". Det tycker inte vi – Panda Planet dissar "bajskaffe"! Det är nämligen palmmårdarna som får får betala det högsta priset för det dyra kaffet...

Den indiska palmmården ser nästan ut som en katt. I det vilda gillar den att klättra omkring i regnskogsträden och mumsa i sig lita av varje. Den gillar också att dricka nektar från sockerpalmen.

Ibland äter palmmården en sorts kaffebönor som den sen bajsar ut, halvsmälta. En del människor tycker att kaffe gjort på de utbajsade bönorna får en särskilt len och god smak.

palmmård
inburad palmmård
bajskaffe

Dyrt kaffe och inlåsta palmmårdar

Bajskaffet kallas Kopi Luwak och är världens dyraste kaffe. En del kaffebönor samlas från vilda palmmårdar. Men många palmmårdar hålls också i fångenskap i små burar.

Där tvingas de att bara äta kaffebönor – som ska bajsas ut och säljas dyrt. Bara för att vuxna vill ha sitt bajskaffe. Det är inte okej!

DET HÄR KAN DU GÖRA

Håll koll, så att inga du känner dricker bajskaffet och säg ifrån om någon gör det! Om man inte kan garantera till 100% att bönorna kommer från vilda palmmårdar, då ska man INTE dricka kaffet!

 

Djurskyddsorganisationen WSPA arbetar nu för att stoppa detta djurplågeri, genom att försöka påverka de som pruducerar, säljer eller köper bajskaffet. I sverige har man nu slutat sälja kaffet.