solrosor
Foto: Pixabay/CreativeCommons

Djur- och naturvänlig sommar

Panda Planets sommartips!

Äntligen sommarlov! Dags för sol, bad och lata dagar. Hur gör man sommaren lite snällare mot oss, djuren och naturen? Här är Panda Planets bästa tips!

picknick

Schysstare picknick

Fixa en picknick som inte sabbar naturen. Dissa engångsgrejerna! Ta istället med tåliga tallrikar, glas och bestick i till exempel plast eller metall. Och se till att alla plockar upp efter sig, vi vill ju inte ha en massa skräp i naturen!

TIPS! Istället för tallrik…

Spara popcornbägare eller tvätta och klipp av tomma mjölkpaket. Perfekt att äta pastasalladen i innan de hamnar i återvinningen!

Gillar du att grilla?

Finns det en färdig grillplats är det ju perfekt. Ta annars med en picknickgrill på utflykten. Engångsgrillar är okej – om du tömmer och återvinner formen som metall. Obs! Var alltid försiktig med gnistor och håll koll på om det råder grillförbud!

TIPS! Grönt är gott!

Kom ihåg att grilla grönare - mer ekologiskt och vegetariskt! Majskolvar, grillspett med härliga grönsaker… testa dig fram!

blombukett - vilka blommor plockar du?

Den rätta buketten

Gillar du att plocka blommor i naturen? Plocka inte några som är fridlysta! På Naturvårdsverkets hemsida kan du se vilka blommor som är fridlysta där du bor.

TIPS! Lär känna dina blommor

Skaffa en blombok och lär dig namnen på blommorna du hittar. Du kommer att upptäcka en massa nya sorter som du kanske inte lagt märke till förut!

Ska du ut och resa?

Res som ett miljöproffs!

Ska du ut och resa? Tåg är mycket bättre för miljön än flyg. Tågluff och cykelsemester är härliga miljösmarta alternativ!

Om ni åker bil – se till att bilen är full. Tänk samåkning – spana till exempel in appen  "Skjutsgruppen" där kan man erbjuda plats till fler ressugna.

Var en miljösmart hotellgäst

I varma länder kan det vara skönt med luftkonditionering (AC), men den drar massor av energi! Stäng av när du inte är på rummet.

Och visst kan du använda handdukarna mer än en dag – så sparas vatten och energi.

Djur för turistfoto – nej tack!

Djuren utomlands

Fota dig aldrig med exotiska och andra vilda djur när du är utomlands! Det är ett sätt att tjäna pengar som vi inte ska uppmuntra. Djuren kan ha blivit fångade från det vilda och ibland drar man ut tänderna på dem. Undvik dåliga, skumma djurparker eller cirkusar utomlands.