önskelista för naturen
Foto: Pixabay / CreativeCommons

Bästa önskelistan!

Undrar du vad du ska ge bort i julklapp? Här är massor av miljövänliga julklappstips från våra följare. Spana in bästa önskelistan för planeten – mindre prylar och mera mys!

pepparkakor

Något gott du gjort själv. Koka sylt, gör eget godis eller müsli. Lägg i en burk och knyt ett fint snöre runt. Eller baka smarriga kakor eller bullar! Pepparkakor med fantasifull glasyr är juligt och gott.

Presentkort till mysig aktivitet. Kanske bio eller badhus?

 

Medlemskap i Pandaklubben. En perfekt present till alla unga som bryr sig om djur och natur! Eller hur!? ;) Förutom det fina paketet man får så planterar vi ett träd på Borneo för varje medlem, så att regnskogen kan växa. Läs mer här.

Något nytt av något gammalt. Använd gamla kläder och tyger som du inte längre vill ha. Sy till exempel ett snyggt kuddfodral eller en grytlapp!

julshow discokula

Gör en julshow! Perfekt för den som gillar att dansa, sjunga eller spela teater. Ge bort biljetter till familjen och ha föreställning på julaftonskvällen.

En upplevelse – med dig! Picknick, skogspromenad, cykeltur, pysselstund… Det är härligt att umgås med varandra och fint att bjuda på sin tid :)

Sy (eller köp) en tygkasse. Perfekt för den som vill skippa plastpåsen och så blir naturen glad!
TIPS! Så här syr du en kasse

Miljövänlig transport. Cykel, elcykel eller busskort så kan man lämna bilen hemma!

Skänk till välgörenhet. Till exempel WWF-fadder eller andra organisationer som hjälper naturen, barn, sjuka eller fattiga. Det blir ju liksom en dubbel julklapp!

pysslade snögubbar av tyg

Något du pysslat. En fin julteckning, en ljusstake av lera, ett kompisarmband eller en prydnad att hänga i granen.

Second hand. Köp något på second hand eller ge bort kläder eller leksaker du tröttnat på men som fortfarande är hela och fina.

presentkort snöskottning

Egna presentkort! Gör ett presentkort eller ett häfte med presentkuponger på till exempel att gå ut med hunden, skotta snö, kramar, vara barnvakt, städa rummet, hjälpa till med något

 

Bjud på middag! Bjud kompis eller familj på en favoriträtt du lagat själv.