Småfläckig rödhaj
© Havets Hus

WWF räddar hajarna

WWF har länge arbetat med hajar runt om i världen, bland annat med att försöka stoppa hajfensfisket. Hajar framställs ofta som farliga – vi vill visa på motsatsen. Människan är farligare för hajarna än hajarna är för oss.

I Sverige simmar runt 20 hajarter. De vanligaste är pigghaj och småfläckig rödhaj. I Lysekil, på västkusten, arbetar Havets hus med hjälp av WWF med att föda upp och släppa ut småfläckiga rödhajar för att hjälpa arten hålla sig i balans. 

Småfläckig rödhaj är en mycket bra ambassadör för hajar och rockor. Det är en art som kan väcka intresset för att veta mer om broskfiskar, några av de äldsta arterna i våra hav då broskfiskar fanns långt innan benfiskarna (tex torsk, sill, rödspätta och andra vanliga fiskar vi äter).

Även om småfläckig rödhaj idag inte anses utrotningshotad finns det så många arter hajar och rockor som är under detta hot.

Småfläckig rödhaj
Fläckis och Pandan

I slutet av sommaren varje år träffas kompisarna Pandan och Fläckis för att fira när Havets hus och WWF släpper ut hajarna som blivit gamla nog, i havet. 

Hajsläpp

Gratis inträde för medlemmar

Du vet väl om att medlemmar i Panda Planet går in på Havets hus helt gratis, och vi bjuder också in till VIP-kvällar där ni kan se vad djuren gör efter stängning.

- I framtiden kommer vi arbeta vidare med att rädda hajarna, men också knaggrockan. Idag har Havets Hus lyckats få 2 knaggrockeungar att växa, så det är en bra start. Då används erfarenheter från att föda upp småfläckig rödhaj till att försöka detsamma med den hotade knaggrockan, säger Inger Näslund som är hav- och fiskeexpert på WWF. 

- Även om småfläckig rödhaj idag inte anses utrotningshotad finns det så många arter hajar och rockor som är det. Att samarbeta med Havets Hus är ett bra sätt att öka kunskapen och förståelsen hos allmänheten kring hajar och rockor.

Inger Näslund
Hajägg

Fakta om småfläckig rödhaj

  • Lever: Nordöstra Atlanten
  • Storlek: 60-100 cm lång, runt 2 kg
  • Livslängd: minst 14 år
  • Äter: Småfisk och skaldjur bland annat