Havssköldpadda
© Michel Gunther / WWF

WWF räddar havssköldpaddorna

Havssköldpaddor tar lång tid på sig att växa upp och få egna ungar. Så när stränderna där de lägger sina ungar på förstörs så får den svårt att klara sig. Många fastnar också i fiskenät och drunknar. WWF vill rädda sköldpaddorna och skydda deras hem.

Till ön Zakynthos i Grekland kommer hundratals havssköldpaddor för att lägga sina ägg. Hanarna lever ute till havs, men honorna kommer tillbaka till den stranden där de föddes för att lägga sina ägg. 

Tyvärr är det svårt för honorna att ta sig fram då Zakynthos är ett paradis även för turister, och de kan bli störda av båtar och vattenskotrar. 1994 köpte WWF en strand som skulle låta sköldpaddorna lägga sina ägg ifred, och här räknar de upp mellan 500 - 1000 bon varje säsong, vilket är helt fantastiskt.

Sköldpaddsbo
Oäkta havssköldpaddor

- Det är en utmaning att förena massturism och naturvård. Men insikten om hur värdefulla sköldpaddorna är för ön växer, att det är just sköldpaddorna som gör Zakynthos unikt. Det gör att alltfler också är rädda om dessa fantastiska djur, säger Charikleia Minotou, från WWF Grekland, som arbetar med sköldpaddorna på plats. 

WWF övervakar stränder och sätter upp skydd över bon som hittas, turister informeras om sköldpaddorna och sköldpaddorna mäts och vägs innan de släpps för att ta sig ut till havs.

Sköldpaddsunge
Charikleia Minotou