Havssköldpadda
© Michel Gunther / WWF

WWF räddar havssköldpaddorna

Havssköldpaddor tar lång tid på sig att växa upp och få egna ungar. Så när stränderna där de lägger sina ungar på förstörs så får den svårt att klara sig. Många fastnar också i fiskenät och drunknar. WWF vill rädda sköldpaddorna och skydda deras hem.

Till ön Zakynthos i Grekland kommer hundratals havssköldpaddor för att lägga sina ägg. Hanarna lever ute till havs, men honorna kommer tillbaka till den stranden där de föddes för att lägga sina ägg. 

Tyvärr är det svårt för honorna att ta sig fram då Zakynthos är populärt även bland turister. Sköldpaddorna blir nämligen störda av båtar och vattenskotrar! 

För 25 år sedan köpte WWF en strand där så att sköldpaddorna skulle kunna lägga sina ägg ifred. Idag räknar man med att det blir mellan 500-1000 bon varje säsong! Heeelt fantastiskt!

Sköldpaddsbo på strand

Fler vill rädda havssköldpaddorna

En som jobbar med havssköldpaddorna på WWF Grekland är Charikleia. Hon säger att det är svårt att arbeta med naturen och djuren och samtidigt ha så mycket turister. Men fler och fler förstår nu hur viktigt det är att sköldpaddorna är kvar på ön, och hur unika de är.

– Det gör att allt fler också är rädda om dessa fantastiska djur, säger Charikleia.

Så här ser det ut när en liten unge mäts!

Sköldpaddsunge

Det här gör WWF

På ön övervakar WWF stränder och sätter upp skydd över bon som hittas. Turister informeras också om sköldpaddorna, och sköldpaddorna mäts och vägs innan de släpps för att ta sig ut till havs igen. 

Charikleia på WWF Grekland