Järv
© Ola Jennersten / WWF-Sweden

Listan: Sveriges 5 stora rovdjur

I Afrika pratar man om The big five, vilket är fem stora djur: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. I Sverige pratar vi också om de stora fem, men då menar vi de fem största rovdjuren, som är varg, lodjur, brunbjörn, järv och kungsörn.

Lodjur

Växtätare, allätare eller köttätare

En del djur är växtätare, till exempel harar och rådjur. Andra, till exempel järven och björnen äter lite allt möjligt. Järven jagar själv eller så äter den as, alltså djur som något annat rovdjur har fällt. Vargen, kungsörnen och lodjuret äter kött.

.

De svenska rovdjuren är skygga.
Björnspår
Oftast ser man bara spår av dem. Här har vi björnspår!
Brunbjörn

Brunbjörnen – sömnigt rovdjur som gillar bär

Brunbjörnen tar sig en lång tupplur under vintern och vaknar lagom tills våren tittar fram. Under vintern passar den också på att föda sina ungar. En nyfödd björnunge väger bara några hekto och är lika liten som en ekorre!

Björnen är en fridsam allätare. På våren gräver björnen fram mumsiga myror. Den äter gärna en massa blåbär och andra växter. Och ibland jagar den och äter kött, till exempel älg. 

Nedan ser vi en mamma björn och hennes ungar. Kanske gräver de efter smaskiga myror?

Lodjur

Lodjuret – vår stora vildkatt!

Lodjuret är Europas största vildkatt. Lodjuret har fina tofsar på öronen och en kort stubbig svans. Den gillar att käka rådjur och är expert på att smyga, det är nästan omöjligt att få syn på denna katt!

Nedan ser vi en fin film med lodjur.

Träffa lodjuret hemma hos dig!

Du vet väl om att du kan få hem lodjuret till dig via vår app Djurappen? Här kan du se hur lodjuret ser ut och hur den rör sig, ta bild på dig själv med lodjuret och läsa roliga fakta om den här häftiga katten.

Appen finns att ladda ner både i Google Play och i Appstore.

Visa oss vad du och lodjuret gör idag

Ta gärna en bild på dig själv med lodjuret och visa vad ni har för er. Är ni ute i skogen eller hemma och leker?

Om du vill får du gärna skicka bilden till oss på mail pandaplanet@wwf.se.

Lodjur i Djurappen
Varg

Vargen – våra hundars förfader

Vargarna lever i familjer och de är väldigt skygga. Vargarna är kända för sitt ylande. De ylar för att berätta för varandra var de är eller för att varna främmande vargar att området är upptaget. Om vargen käkat ben så blir bajset vitt!

Kolla in filmen nedan, minst 5 vargvalpar är ute och busar i Tiveden!

Järv

Järven – gillar att vara ensam

Järven gillar mest sitt eget sällskap. Som en långbent grävling, med stora tassar och lång yvig svans, rör sig järven över stora områden i vår fjällkedja. De stora tassarna fungerar som smidiga snöskor när snön fryser till och det blir skare.

I filmen nedan kan ni se när en filmskapare väntar i dagar på att få se den blyga järven. Så häftigt!

Kungsörn

Kungsörnen - en riktig höjdarflygare

Kungsörnen är en av de mest kända rovfåglarna. De är också en av de bästa flygarna, och kan flyga så fort som 190 km/h. Jättesnabbt! Och inte nog med det, när de dyker i luften så kan de nå hastigheter över 300 km/h!

I filmen nedan får man se när en kungsörn flyger i slow motion. Så coolt!