Vilda djur i afrika
© Sven Zetterlund

VILDA DJUR I AFRIKA

- häng med på safari!

Det är tidig morgon på savannen i Afrika. Solen stiger just upp över horisonten. Ett lejon ryter någonstans på savannen. Zebrornas hesa skriande hörs från ett annat håll tillsammans med fåglar som sjunger vackra melodier. Det är en fantastisk afrikansk morgon och det är dags för safari.

Vi följer spåren på savannen…

Djurens konung och det största av alla kattdjur i Afrika är det första vi möter ute på savannen. På en öppen plats intill ett vattenhål ligger en lejonflock. Lejonhonorna lever och jagar tillsammans hela livet, medan vuxna hanar ger sig av för att skaffa en egen familj och jaktområde.

Vattenbock
Lejon

En av savannens vackraste antiloper – vattenbocken – är nästa djur vi stöter på. Vattenbocken är en duktig simmare och hoppar gärna ner i en flod om den blir jagad av rovdjuren. I floden avger den en vätska som luktar så illa att inte ens krokodilerna vill närma sig.

Längre fram ligger en gepard – världens snabbaste landdjur – och spanar ut över savannen. Den kan på korta sträckor springa lika snabbt som en bil i full fart – över 100 kilometer i timmen! Gepardens kropp är bygg för att springa snabbt: litet huvud, slank kropp, långa ben och en tjock svans som hjälper den att hålla balansen.

Nästa stopp på vår safari är Marafloden – den största av Masai Maras floder. Den ringlar sig över de stora grässlätterna och ger liv åt både växter och djur. Utmed floden växer stora träd och täta buskage där många djur har sina gömställen och på stränderna ligger väldiga nilkrokodiler. De kan bli upp till sex meter långa och växa 1000 kilo! Här lever också stora hjordar av flodhästar – världens tyngsta landlevande djur.

Gepard
Flodhäst
Elefant

Näst på tur under vår safari ser vi sex ståtliga giraffer. De har varit nere vid loden för att dricka vatten och är nu på väg tillbaka ut på savannen. Tack vare sin långa halsar har de bra utsikt över vad som händer runt omkring dem. Giraffen är världens högsta djur och kan bli upp till sex meter höga, men trots sin långa hals har de faktiskt precis lika många halskotor som vi människor – sju stycken.

Tyst och majestätiskt skrider en stor hjord elefanter fram genom det höga gräset. Stora och små elefanter om vartannat i en lång rad. Längst fram går den största av dem alla – ledarhonan eller matriarken som hon brukar kallas. Det är hon som bestämmer och visar vägen.

Giraff

Det prasslar till i buskarna intill oss. Några markattor skuttar fram och sätter sig framför oss. De är inte det minsta rädda. De hjälper varandra att putsa pälsen – något som apor ägnar mycket tid åt. Resten av flocken sitter i ett fikonträd bredvid och äter frukost. De tycker mycket om fikonträdets frukter men äter också larver, spindlar, skalbaggar och annat apgodis.

Efter ytterligare ett par kilometer trippar savannens charmtroll fram på sina korta ben – ett vårtsvin – Afrikas lilla gris med vildvuxen frisyr. På sidan av huvudet hänger knölar som ser ut som vårtor. Det är därför de kallas vårtsvin. Det här är en hanne med fyra betar – två små som är vassa och ett bra vapen om den blir anfallen, och två stora som den stolt visar upp när den vill imponera på honorna.

Markatta
Vårtsvin

Längre fram ser vi en stor hög noshörningsbajs och plötsligt står den mitt framför oss bara 20 meter bort – en ståtlig noshörning med långt och spetsigt horn. Noshörningar ser inte så bra men hör desto bättre. Känner de sig hotade rusar de med svansen vädret och huvudet sänkt för att stångas så vi måste vara på vår vakt.

Noshörningen blir det sista djuret vi ser på vår safari och den lunkar iväg mot ett stort buskage för att lägga sig bekvämt till rätta.

Noshörning
Sven & Ingegerd

Så kul att du ville följa med på safari i Afrika! Berättelserna om alla fantastiska djur på den afrikanska savannen kommer från Sven Zetterlund som under många år hade sitt andra hem i Masai Mara tillsammans med sin fru Ingegerd.

Tillsammans har de skrivit boken Simba – barnens bok om vilda djur i Afrika. Om du vill läsa mer om Svens och Ingegerds äventyr har Panda Planet nu fått rabatt på boken under september månad.

Här kan du köpa boken med 50kr i rabatt under september. 

Ange koden PANDA för att få rabatten.

Simba - barnens bok om vilja djur i Afrika