Jordsnylthumla
© Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bjud fjärilar och bin på mat

Våra pollinerande insekter behöver pollen och nektar att äta – från våren till sen höst. De är pyttesmå superhjältar, för utan dem finns inga frukter och bär. Men de blir färre, så vi måste hjälpas åt att rädda dem! 

 

På våren är det särskilt viktigt att hjälpa humle-drottningarna att hitta pollen, för då ska hon mata kolonins första kull av larver. Du kan se henne på sälgträdet, som blommar tidigt.  

Och du kan hjälpa till med maten! Vårblommorna är populära växter. Om du gräver ner krokus- eller påskliljelökar i trädgården eller i en kruka på balkongen kommer du att få tacksamma matgäster. Du får också besök av vårens första dagfjärilar som övervintrat – nässelfjäril, påfågelöga och citronfjäril...

Under sommaren finns det många populära växter. Om du vill vara en pollinerar-vän ser du till att plantera kryddväxter. Sen kan du njuta av rogivande bi- och humlesurr under dagens alla ljusa timmar!

Tips! Bygg ett humlehotell!

sälg

UPPDRAG – HUMLERESTAURANG

Plantera någon av de här växterna blir du pollinatörernas vän och hjälper dem att överleva.

  • Krokus, påskliljor, snödroppar, vårstjärna (scilla), vårlök
  • Fruktträd
  • Bärbuskar
  • Lavendel
  • Salvia
  • Basilika
  • Oregano (heter ”kungsmynta" på svenska)

 

Du kan även tipsa din skola om att skapa restaurang på skolgården, med blommande växter hela säsongen.

Visste du att…

En tredjedel av maten i mataffären har fått hjälp av en pollinerare!

 

Även getingar är hjältar! Ja, det är inte bara luddiga humlor och bin som är viktiga pollinerare, utan även getingar och steklar är superhjältar! Vi klarar oss inte utan dem.

Trädgårdshumla på kantnepeta

Vad är biologisk mångfald?

Du kan se den biologiska mångfalden nästan överallt. Den finns ute på ängarna, i parkerna, vid vägkanten, i trädgårdarna, runt lekplatserna och mellan höghusen…

Biologisk mångfald runt knuten - läs här!