smoothie minska matsvinnet
Foto: pixabay/creativecommons

Gör en smart smoothie

Vad gör du med frukten som börjat se trist och fläckig ut i fruktskålen? Eller med den sista yoghurtskvätten som står kvar i kylskåpet? En smart smoothie såklart – för vi kastar ju inte ätbar mat!

Ett smart sätt att ta tillvara på frukt är att göra smoothie av den. Bananer med brunt skal är oftast helt okej där innanför. Om de blivit lite mjuka och fläckiga är de bara ännu sötare. På äpplet kan du skära bort de bruna fläckarna.

Lite yoghurt, mjölk eller juice är bra att späda smoothien med. Kanske hittar du några bortglömda slattar i kylen eller en lite frostig glassrest i frysen Lukta och smaka om de är ok. Sen är det bara att använda dem i din smoothie!

GÖR SÅ HÄR:

Kolla vad du har hemma: frukt, bär, mjölk, juice, yoghurt, glass…

 

Skär frukten i bitar och kör i en mixer med lite vätska. Om du inte är van att använda en mixer är det bäst att ta hjälp av en vuxen.

 

Smaka och späd så att smoothien blir lagom tjock. Ha gärna i några isbitar eller fryst frukt så blir smoothie extra kall. Testa dig fram och upptäck egna spännande blandningar. Kanske är det gott med tomat i? Eller en gurkstump som blivit över?

smoothie

Kall smoothie när som helst!

Om du ser en frukt som börjat bli tråkig kan du skära den i bitar direkt (innan den blir sämre) och lägga i en burk i frysen. Perfekt att använda senare för en iskall smoothie!

Använd näsan

Lukta och kolla. Sådant som är ruttet, mögligt eller har surnat ska förstås kastas. Men om det luktar och ser ok ut så är det med största sannolikhet också ätbart! Även sådant där bäst före-datumet har gått ut kan vara helt OK att äta. Fråga dina föräldrar om du är tveksam.