Lejon
© Martin Harvey/WWF

Lejonet - savannens härskare

Möt det ståtliga lejonet – Afrikas största landlevande rovdjur. Hanarna känns igen på sin fluffiga man och när de ryter riktigt högt kan det höras flera kilometer bort. Coolt!

Lejon

Unik katt i flock

Lejonet är det enda kattdjur som lever i flock, de gillar att ha sällskap av varandra. De jagar också i flock. De kan springa ganska fort men orkar inte så länge, så helst smyger de först så nära bytet som möjligt innan de går till attack. Oftast är det honorna som jagar, men det är hanarna som får äta först.

Matvrak!

Tungan är sträv som sandpapper, lejon kan till och med slicka bort kött från skelett! Ett vuxet lejon kan äta så mycket som 30 kg kött på en och samma gång. Det är ungefär lika mycket som 526 grillkorvar (utan bröd alltså)!

När de ätit vill de gärna chilla lite, och de kan vila 20 timmar per dygn. Riktiga latmaskar!

Visste du att ...
Man kan höra lejon ryta på över 8 kilometers avstånd.

Djungelns konung?

Ibland kallas lejon för djungelns konung, men de lever ju inte i djungeln, utan oftast på slätter och savanner. Så konstigt! Namnet lever faktiskt kvar från när de även levde i Indien, där de även levde i djungeln.

Lejon
Lejon

Lejonen är hotade

Lejonen dödas ofta för att de hotar eller är i närheten av boskap. Bara i Kenya så dödas cirka 100 lejon per år och där finns bara runt 2000 lejon kvar. Lejon jagas också bland annat för att människor i Asien vill köpa lejonskelett. Priset för ett lejonskelett är ungefär 67.000 kronor! 

Ett till stort problem är att lejonen måste leva i naturreservat, och det krävs hårt arbete för att få områden att bli skyddade.

WWF räddar lejonen

För att rädda lejonen hjälper WWF till att skydda naturreservat, och att skapa skyddade hem åt lejon och många andra djur. På senare tid har WWF lagt stora resurser på att rädda naturreservatet Selous, där världens största lejonpopulation lever (omkring 7500 lejon).

Här lever lejonen ...
Utbredning lejon
I Afrika!
Lejon

Snabba fakta

  • Lever: Afrika
  • Storlek: Honor 120-180kg, hanar 150-240kg
  • Livslängd: 15 år
  • Antal: 25 000- 40 000 st
powered by Typeform