halloween
Foto: Pixabay / CreativeCommons

Spöken och vampyrer…

Panda Planet listar sina 5 favoriter bland Halloweendjuren
spökdjur

1. Spökdjur

Skulle du bli rädd om du såg ett par stora ögon glimma i djungeln om natten? 
Spökdjuret är känt för sina jättestora ögon. Om man jämför med huvudets storlek så skulle våra ögon vara lika stora som äpplen, ifall vi var som spökdjuren!

De är inte bara spöklika utan också ganska hemliga. De kan prata med ultraljud (som fladdermöss) som är omöjligt för oss att höra. Spooky!

vampyrfladdermus

2. Vampyrfladdermöss

Finns det vampyrer i verkligheten? 
Ja, vampyrfladdermusen – det enda däggdjuret som lever helt och hållet av blod. Det finns 3 arter, som alla lever i Sydamerika. I skydd av mörkret smyger de fram och biter  hål i djurens hud med sina vassa tänder… och slickar i sig blod.

Andra fladdermöss äter helst frukt eller insekter som de jagar i nattens mörker med hjälp av ekolokalisering.

tasmansk djävul

3. Tasmansk djävul

Här är en typ som kan bitas hårt och skrika högt! Den tasmanska djävulen släpper dessutom ifrån sig en äcklig stank om den blir stressad. Den är vaken på natten och svår att se. Desto lättare är det att höra dess höga läskiga skrik när den är ute på jakt. Inte konstigt att den fått ett sånt namn.

Den tasmanska djävulen finns endast på den australiska ön Tasmanien och är faktiskt ganska liten, max 30 centimeter hög. Tyvärr är den hotad och man har bestämt att arten ska skyddas.

dödskalleapa

4. Dödskalleapa

Det är inte svårt att lista ut hur dödskalleapan har fått sitt namn. Se bara på det svartvita ansiktet – det ser ut precis som en dödskalle! Men den här apan är verkligen ingen döing. Dödskalleaporna är pigga, livliga och smarta!

En dödskalleapa du kanske sett på film är Pippi Långstrumps apa Herr Nilsson. Trots att Herr Nilsson är söt så var han riktigt odräglig under inspelningarna. Det sägs att han brukade bitas och att han bajsade och kissade överallt!

 

 

5. Spöket i djuphavet

Sist men inte minst har vi den här spöklika djuphavsfisken. 2016 såg några forskare den för första gången live, under en djuphavsexpedition. Kolla videon – visst ser den ut som en sällsamt spöke.