elefanter
foto: pixabay

Djur som jobbar

Därför är de så viktiga

Många djur och växter är extra värdefulla för naturen och oss människor. De utför viktiga jobb som att till exempel rena vattnet eller pollinera blommor så att vi får frukt och bär. Det kallas för ekosystemtjänster.

Det värdefulla bajset!

Elefanten är superviktig för naturen där de lever. De äter mycket, till och med frukter med stora kärnor och frön som andra djur inte kan äta. Sedan trampar de runt i skogar och på savanner och bajsar. Växternas frön sprids med bajset samtidigt som marken får massor av värdefull näring.

Utan elefanten som trädgårdsmästare skulle många växter få svårt att spridas och växa – savannen och elefanternas skogar skulle se helt annorlunda ut.  

elefant - trädgårdsmästare
nyckelpiga - skadedjursbekämpare

Nyckelpigor istället för gift!

Skadedjur som bladlöss är ett problem när de sabbar våra odlingar. Ett smart sätt att slippa bekämpa skadedjur med gift är att låta naturen göra jobbet.

Nyckelpigor, steklar jordlöpare och guldögonsländans larver äter upp många skadedjur. Genom att hjälpa dem att trivas runt åkrar och i trädgårdar kan man bli av med skadedjuren utan att förgifta naturen. Smart!

Den goda grannen i träsket

Flodhästen hjälper sina grannar på många olika sätt. De trampar upp kanaler i träsken som blir vandringsvägar för krokodiler och matplatser för fåglar.

Flodhästarna mumsar i sig en massa savanngräs och gödslar sedan vattnet med sina enorma mängder bajs. Näringen gör att fiskarna trivs extra bra i flodhästens hem!

flodhäst - djurskötare
haj - korallväktare

Korallrevens beskyddare

Hajarna är inte bara coola, de är också superviktiga för korallreven. Vid korallreven lever jättemånga arter, bland annat papegojfiskar som håller korallerna friska och rena från alger.

 

Papegojfisk "jag håller korallrevet friskt"

 

Om inte hajarna är på plats så invaderar havsabborrarna korallreven och äter upp papegojfiskarna. Hajarna är alltså jätteviktiga för att vi ska ha kvar både papegojfiskar och koraller!

blåmussla - reningsverk

Musslor som städar havet

Man kan ju tro att musslor bara ligger och latar sig men de jobbar faktiskt mest hela tiden – med att rena vattnet! Musslor lever av växtplankton och alger som de fångar genom att filtrera vatten.

Våra hav kan få för mycket näring, till exempel från människans avlopp och åkrar. Då drabbas havet av algblomning och igenväxning. Ett sätt att minska problemet är att anlägga musselodlingar. Musslorna fångar upp näringen och fungerar då som naturens egna reningsverk. Smart!

Inga blåbär utan bin

Humlor och bin är pyttesmå superhjältar! De pollinerar våra blommande växter och utan dem skulle vi inte få några frukter och bär. Var tredje tugga av din mat har kommit till med hjälp av pollinerande insekter. Blåbär, gurka, jordgubbar, choklad och bomullen i dina jeans – överallt har bin och andra pollinerare gjort sitt superviktiga jobb.

Läs mer HÄR om hur du kan hjälpa dem.

bi - matleverantör