valar och zebror
© Peter Chadwick / WWF

Fantastiska föräldrar!

Djurvärldens coola mammor och pappor

Djurvärlden är full av fina mammor och pappor som tar hand om sina ungar på olika sätt. De myser, matar och tvättar dem – precis som vi människor gör med våra barn.

gorilla och tiger

Den gravida pappan

I sjöhästens värld är det pappan som är "gravid". Han har en ficka på magen där sjöhästmamman lägger sina ägg under parningsdansen. Pappan ruvar äggen i 9-45 dagar (beroende på art) innan han föder ut en hel drös av urgulliga sjöhästyngel – pyttesmå kopior av vuxna sjöhästar.

nandu - superpappa

En "äggstra" bra pappa

Nandun bygger ett bo i en grop där flera honor lägger sina ägg. Det kan bli väldigt många ägg – upp till 50 stycken! Och pappan vaktar allihop tills de kläcks. Sedan tar han hand om alla ungar själv och lär dem självförsvar i ett halvår innan de är redo att ge sig ut i världen.

Klängiga apungar

När apungarna är små klamrar de sig fast i sin mammas päls när hon klättrar runt i träden. Efter ett tag börjar ungen träna, som den här urgulliga schimpansungen. Mamman håller koll så att allt går bra.

elefanter

Rekordmamma

Elefanten är det däggdjur som har längst dräktighetstid. Mamman bär sin kalv i magen i hela 22 månader innan den föds, alltså i nästan 2 år!

 

Honorna i flocken hjälps ofta åt att ta hand om kalvarna.

Björnbusar!

Spana in filmen med björnmamman som busar och brottas med sin lilla unge. En riktig lekmamma!

Förutom att det är mysigt kan leken också fungera som träning – på att hoppa, klättra, jaga och försvara sig.

fåglar

Fågelföräldrar

En del fågelpar hänger ihop hela livet och hjälps åt att ta hand om sina små ungar. Andra tar inte hand om ungarna alls, som till exempel göken som lägger sina ägg i andra fåglars bon och sedan smiter iväg.

Mamma stöttar vinglig kalv

Många djurföräldrar finns där för att skydda sina ungar när de är vingliga och hjälplösa. Spana in den här 2 dagar gamla giraffkalven som försöker lära sig att stå på sina långa vingliga ben. Mamman finns där hela tiden och stöttar.