Djurkollage
LPR

Hur mår vår planet egentligen?

Vartannat år skriver WWF en rapport om hur vår planet mår. Forskare över hela världen undersöker hur vår natur har förändrats och hur de vilda djuren mår. Det är lite som en hälsokontroll för planeten.  

Forskare

Forskare mäter förändringar

Forskarna kollar på hur naturen har förändrats och varför. De mäter förändringar hos tusentals olika djurpopulationer. Tyvärr så visar forskarnas undersökning att både naturen och djuren runt om i världen har minskat sedan 1970-talet, och fortsätter göra det. 

Naturen är lite som våra lungor. För att vi människor ska må bra behöver vi frisk luft, rent vatten och mat. Det får vi tack vare naturen och alla djur. Det är därför väldigt viktigt att naturen mår bra, för då mår vi bra.

Blad
Visste du att...
Havssköldpadda

 

... bara 13% av världens hav är idag opåverkade av människan.

Överfiske, plastföroreningar och ökade temperaturer från klimatförändringar har gjort livet i havet tuffare. Vi måste se till att skydda områden i haven så att balansen kan återställas och att de som kallar haven sitt hem får må bra. Vi måste stoppa plastföroreningarna och sluta överfiska.

 

... 1/3 av maten vi producerar blir aldrig uppäten!

Samtidigt använder vi enorma mängder vatten och land för att producera den. Matavfall står för 8% av utsläpp av växthusgaser så om vi förändrar sättet vi ser på mat kan vi göra stora förändringar för vår planet.

Jordklot
Djurkollage

Vi människor spelar en viktig roll!

Idag lever vi som om vi hade mer än en planet. Men vi vet ju att vi faktiskt bara har en planet. Därför måste vi förändra hur vi lever här på jorden. Vi kan inte fortsätta kräva att vår planet ska producera mer än den hinner med. Vi måste hitta en balans som gör att naturen hinner återhämta sig. 

Planta

Det här kan du göra för att hjälpa djuren och naturen:

Ta hand om naturen: skippa plastpåsen, bygg ett bihotell, plogga och återvinn sopor!

Minska konsumtionen: köp second hand, ordna klädbytardag och sy nytt av gammalt.

Blir matsmart: släng inte mat – ha restfest! Testa olika vegorecept och byt ut en tråkig kötträtt mot en ny vegofavorit!

Spara vatten: kyl vatten i kylskåpet istället för att spola länge i kranen, stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in händerna och duscha inte för länge.

Berätta för vuxna hur man kan hjälpa djuren och naturen: När mat, möbler och prylar produceras så påverkas djurens hem. Om man gör bättre val när man handlar så påverkas naturen mindre.