Vattenbufflar
© My Andersson / WWF

Lär känna naturvårdarna Maud och Ellen

– vattenbufflarna med ett viktigt uppdrag

Det var i våras som Maud och Ellen fick jobb som naturvårdare i naturreservatet Fysingen utanför Stockholm. Uppdraget var att beta på land och i vatten för att gynna den biologiska mångfalden. Och vilket jobb de har gjort! Deras del av hagen är helt nedbetad och till skillnad från sina grannar – ett gäng highland cattle – har vattenbufflarna inte varit kräsna. Till och med tuvorna med hård vass har käkats upp av de matglada bufflarna.

Vattenbufflar
Highland cattle

 

Arbetet har redan gett resultat!

Genom sitt betande har Maud och Ellen hjälp till att öppna upp våtmarksmiljöerna i reservatet. Vattenbufflarna är nämligen experter på att böka upp lera, något som insekterna tycker mycket om. Detta har i sin tur lett till att fler fåglar kommit tillbaka – däribland gulärlan. En våtmarksfågel som globalt minskar i antalet.

Hage
Elna och Hugo

 

Utökad personalstyrka

Inför nästa säsong har Maud och Ellen utökat personalstyrkan. I slutet av sommaren fick de nämligen varsin liten kalv - Elna och Hugo. De ska nu beta tillsammans med sina mammor i hagen och förhoppningen är att de tillsammans ska ta sig an ett större område nästa år.

Stor personlighet

Maud och Ellen har stora personligheter och kan ibland vara lite diviga. De är inte så förtjusta i främlingar – om du inte råkar ha med dig favoritmaten äpplen det vill säga.

Maud, som blivit mamma för andra gången, har tagit på sig ansvar för båda kalvarna. Ellen är nämligen förstagångsmamma och lite tonårstrotsig så Maud ser till att ha koll. Det betyder att Maud har det lite kämpigare med sömnen just nu eftersom de sover i skift, men Ellen gillar att sova ut.

Kan döda fästingar

Vattenbufflar har ett tjockt lager fett på huden för att kunna vara i vatten under en längre tid. Fettet har dessutom visat sig ha andra fördelar.

Fästingar gillar betesdjur och vattenbufflarna är inget undantag, men valet att bita sig fast på en vattenbuffel är en dålig idé. Det tjocka fettet gör nämligen så att fästingen dör. Det betyder att bufflarna inte kan få några fästingsjukdomar och i det långa loppet skulle man faktiskt kunna bli av med fästingar i stora områden med hjälp av dem.

Vattenbufflar

Snabba fakta

  • Maud är 5 år gammal, Ellen 3 år och Elna och Hugo drygt en månad i mitten av oktober.

  • Maud är mamma till Hugo och Ellen till Elna. Maud är också Ellens mamma vilket gör Maud till Elnas mormor. Hängde ni med?

  • Vattenbufflarna älskar lera och låter faktiskt mer som en gris än en ko då de gör ett knorrande ljud.

  • Just nu dricker Hugo och Elna mest mjölk men till sommaren är de redo att hugga in på gräset i hagen.

  • Det som gör vattenbufflarna så häftiga är att de tillskillnad från andra betesdjur kan gå ut i vattnet och beta.