Utter, korp och igelkott
Foto: pixabay / Creative Commons

Spana in ditt landskapsdjur!

25 spännande arter

I Sverige har vi massor av häftiga arter och 25 av dem är våra landskapsdjur. Vet du vilket djur ditt landskap har? Här är hela listan!

knubbsäl

Den urgulliga knubbsälen hittar vi på Västkusten och i södra Östersjön. Favoritmaten är, förstås, fisk!

Knubbsälen kan dyka ner till 200 meters djup och stanna under vattnet i 30 minuter. Den lilla kuten (ungen) kan både simma och dyka redan från födseln.

korp

Den stiliga korpen har bland de största hjärnorna av alla fågelarter och är väldigt bra på att lösa problem.

Kända korpar: Hugin och Munin är två korpar som enligt den nordiska mytologin satt på guden Odens axlar där de hörde och såg ALLT. 

igelkott

Den finurliga igelkotten har en smart rustning av taggar. Om den känner sig hotad rullar den ihop sig till en boll och reser upp taggarna. En vuxen igelkott har ungefär 5 000 taggar. Men när den är nyfödd har den bara 100.

Läs mer om igelkotten HÄR

lax

Laxen är en spännande fisk, den är nämligen en vandrare. Den lever större delen av sitt vuxna liv i havet, sedan återvänder den till sin födelseplats i sötvatten för att leka (skaffa barn).

När den vandrat hem passar den också på att byta färg – från silverglänsande till mörkt grågrönt med röda inslag.

Laxen kan väga upp till hela 50 kilo, en riktig bjässe!

Fler djur som vandrar

Havsköldpaddor tillbringar större delen av livet i havet. Hanarna lämnar aldrig havet men honorna vandrar upp på land för att lägga sina ägg på sandstränder.

 

Ålen lever i sötvatten men när det är dags att leka påbörjar de en lång strapatsrik vandring ända till Sargassohavet. De kan till och med slingra sig vissa sträckor på land för att komma ut i havet.

Hälsingland: lo

Europas största kattdjur, lodjuret, finns i Sverige. Visst är det häftigt? Du kan vara lycklig om du lyckas skymta det skygga och sällsynta lodjuret.

Den här coola katten kan inte ryta som de stora kattdjuren, utan spinner, jamar, fräser och ylar istället.

Uppland: havsörn

Den mäktiga havsörnen fångar fisk med sina starka klor. Den kan bli nästan 2,5 meter mellan vingspetsarna och som hos de flesta rovfåglar är honan större än hanen.

Havsörnens bo används av samma par i flera år och kan till slut bli så stort som 2 meter i diameter.

Hur mår våra landskapsdjur?

WWF har kartlagt läget för de 25 svenska landskapsdjuren – allt från varg och igelkott till knölsvan och ekoxe. De flesta av arterna (17 stycken) har livskraftiga bestånd medan åtta är rödlistade.

Välkända djur som älgen, igelkotten och skogsharen minskar. Men kronhjort och utter ökar!

ekoxe

Den coola ekoxen är Europas största skalbagge! En hane kan bli cirka 8,5 centimeter lång.

Det tar fem år för larven att utvecklas, men den fullvuxna ekoxen lever bara några veckor. Dess vetenskapliga namn cervus betyder hjort på latin, och hanens stora överkäkar liknar faktiskt hjortens horn.

Så här kan du hjälpa ekoxen

Om du vill hjälpa ekoxarna kan du bygga en kompost av ekstockar och ekspån, där trivs deras larver.

Jämtland: älg

Det är lätt att förstå varför älgen kallas för skogens konung. Den har en mankhöjd på upp till 2 meter och en stor krona av horn.

Trots att älgen är stor och tung så är den faktiskt bra på att simma. Och att äta. Enligt en studie producerar älgarna i Sverige varje år 300 000 ton älgbajs!

berguv

Den ståtliga berguven är en av världens största ugglor. Den kan bli upp till 170 cm lång mellan vingspetsarna. Berguven känns igen på sina tydliga örontofsar och orangegula ögon.

En cool grej är att örontofsarna avslöjar berguvens humör. De hålls åt sidorna när uven är lugn och uppresta när den är upprörd.

Spana in fler coola ugglor HÄR!

gästrikland: tjäder

Den tjusiga tjädern är vår största vilda hönsfågel. Den här fågeln trivs bäst i skogar, gärna nära kärr och myrar.

Tjädern är känd för sitt karaktäristiska spel på våren, då flera tuppar och hönor samlas på en gemensam spelplats. Där sjunger de sin speciella sång med knäppningar och väsanden.

Småland: utter

Den gulliga uttern är proffs på ett liv i vatten. Den har simhud på tassarna och kan stänga både näsborrar och öron när de dyker. Favoritmaten är förstås fisk.

Uttern är ett mårddjur precis som grävlingen och järven.

Hotade arter ökar när miljögifterna minskar

Havsörnen och uttern är exempel på två arter som varit nära utrotning i Sverige men som nu blir allt fler bland annat för att miljögifterna minskat i vår natur.

varg

Vargen är våra hundars förfader och det största vilda hunddjuret. Vargarna lever i familjegrupper och är väldigt skygga mot människor.

De är kända för sitt ylande som används för att berätta för varandra var de är eller för att varna främmande vargar att området är upptaget.

Skåne: Kronhjort

Den ståtliga kronhjorten är rödbrun på sommaren. På vintern blir den gråbrun. Den lilla kalven är rödaktig med i vita fläckar i rader på ryggen – som en liten Bambi.

Östergötland: Knölsvan

Knölsvanarna lever i par och som häckar på samma plats år efter år. Båda föräldrarna hjälps åt att ta hand om ägg och ungar.

Svanen landar nästan alltid på en vattenyta. Den använder då sina simfötter som vattenskidor medan den saktar ned farten.

Medelpad:skogshare

Den söta skogsharen är brungrå på sommaren och vit med svarta öronspetsar på vintern. Favoritmaten är kvistar och gräs. Och bajs! Skogsharen har nämligen svårt att få i sig all näring från växtdelarna så de äter den helt enkelt en gång till i form av sina egna harpluttar.

Vill du se vad haren har ätit? Bli en bajsodlare och få svar.

Norrbotten: lavskrika

Lavskrikan är inte särskilt blyg. Om du träffar på den i skogen kan den (om du har tur och tålamod) komma riktigt nära och bli matad.

Den här vackra lilla kråkfågeln är allätare men äter helst blåbär. Inför vintern gömmer de mat i olika förråd. En lavskrika kan ha upp till 5 000 olika förråd – det blir mycket att hålla reda på!

Västmanland: rådjur

Det gulliga rådjuret är en vanlig syn i vår svenska natur. Den lilla ursöta ungen kallas kid. När de föds är de vitprickiga – ett smart kamouflage när de ska ligga i snåren och vänta medan mamma är ute och springer i skogen. När de blir större försvinner prickarna.

Om du tycker dig höra en hund skälla i skogen på kvällen så kan det vara rådjurets varningsläte du hör.

fjällräv

Fjällräven är expert på att tåla kyla. Med sin varma päls klarar den ner till 40 minusgrader!

Läs mer om fjällräven HÄR!

Västergötland: trana

Tranan är vacker och långbent. Hornborgasjön i Västergötland är ett populärt resmål för den här flyttfågeln. Varje år kommer tusentals tranor hit och har ett stort dansparty. Det är en populär plats även för människor som vill spana in den berömda trandansen.

Härjedalen: brunbjörn

Brunbjörnen är bra på att både klättra, springa och stå på bakbenen. Och sova. På vintern tar den sig en lång tupplur och vaknar lagom tills våren tittar fram.

Favoritmaten är bland annat bär och myror. En nyfödd björnunge väger bara några hekto och är lika liten som en ekorre!

De fem stora

I Afrika pratar man om The big five, vilket är fem stora djur: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. I Sverige pratar vi också om de stora fem, men då menar vi de fem största rovdjuren, som är varg, lodjur, brunbjörn, järv och kungsörn.

Läs om Sveriges 5 stora rovdjur HÄR!

Närke: hasselmus

Hasselmusen är otroligt gullig och bara cirka 7 centimeter lång. Den här lilla krabaten trivs bäst i lövskogar där den klättrar runt i träden och mumsar ekollon och hasselnötter.

Hasselmusen bygger sitt sommarbo uppe i en buske. På vintern går den i dvala under trädrötter eller något annat passande hål.

Södermanland: fiskgjuse

Den coola fiskgjusen äter BARA fisk. Den här mäktiga fågeln hittar du vid sjöar och den är lätt att känna igen. Den har ljus undersida och ovansidan är spräcklig i brunt, svart och vitt. På bakhuvudet har den en yvig tofs.

Västerbotten: storspov

Storspoven är en vadarfågel med en snygg och finurlig näbb. Den vadar omkring i vattnet och använder den långa krökta näbben för att leta smaskiga kryp i den mjuka leran.

Storspoven är världens största vadare och dess dystra och drillande sång är ett välkänt läte i det svenska sommarlandskapet.

Ångermanland: bäver

Bävern är Sveriges största gnagare. Dess tänder är superstarka, vassa och slutar aldrig växa – så de kan gnaga hur mycket som helst.

Du kan lätt att se om du har bävrar i sin närmiljö – du känner igen det karaktäristiska gnaget på fällda träd längs åar och vattendrag.

Utrotad bäver kom tillbaka

I slutet av 1800-talet var bävern utrotad i Sverige. Med genom att flytta hit bävrar från Norge lyckades man få tillbaka dem och idag är de fler än 100 000!

Öland: Näktergal

Näktergalen är känd för sin starka sång. Den sjunger oftast på natten och namnet näktergal kommer från tyska Nachtigall som betyder ungefär "den som gal om nätterna" (Nacht = natt).

Den här fina fågeln trivs bäst i skuggiga lövskogar men även i parker och trädgårdar.

Vår häftiga natur!

Visst är det spännande att vi har alla dessa arter i vår svenska natur? Och det finns ännu fler!

 

I Sverige finns drygt 2 800 olika fjärilar, och 40 sorters humlor. Här finns också järven som är Europas största mårddjur och tumlaren – vår egen lilla val. Vi har grodor, paddor, vattensalamander och tre sorters ormar.

 

Titta extra noga på marken, spana i luften och speja bland träden. Hur många olika djur hittar du?