Myskoxe
© Wild Wonders of Europe  / Munier / WWF

Myskoxar - häftigt urtidsdjur

För länge sedan, ungefär 30 000–44 000 år tillbaka i tiden, vandrade stora mammutar omkring tillsammans med bland annat ullhåriga noshörningar och myskoxar. Och vet du vad? Myskoxar finns fortfarande! De är en av världens äldsta arter och lever bland annat i Arktis, Grönland, Norge och Sverige.

Stora, men små

Trots att de kallas för myskoxar är de faktiskt mer biologiskt lika getter och får. Myskoxar är ganska små (mellan 130 och 165 cm långa) men de är tunga! De väger mellan 250 och 500 kilo. När kalvarna föds väger de redan 7 kilo, och inom några timmar kan de gå och hålla samma takt som resten av flocken.

Myskoxe i snö
Myskoxar på fält

Fiffigt försvar

Det största hotet mot myskoxarna är (förutom människor) vargar. Eftersom vargar jagar i flock och försöker sära på flocken för att kunna attackera en ensam myskoxe, försvarar sig myskoxar genom att ställa sig i en cirkel, ofta med kalvarna i mitten. Då kommer inte vargarna åt de svagaste i flocken och riskerar att skada sig på myskoxarnas vassa horn om de kommer för nära.

Se myskoxen med sin unge i videon:

Myskoxcentrum i Härjedalen

På Myskoxcentrum i Härjedalen kan man se riktiga myskoxar. Där får de leva i lugn och ro, äta mycket mat och skaffa fina kalvar.

Pösig päls

Myskoxkalvar föds med kortare päls än sina föräldrar. Den växer sedan för fullt och får flera lager, och bottenullen (som växer närmast kroppen) kommer långsamt upp genom den yttersta pälsen. På våren fäller myskoxen sin bottenull eftersom det blir varmare – den kan fälla upp till 2,5 kilo päls på en vår!

Spana in de vackra myskoxarna på Myskoxcentrum i Härjedalen:

Myskoxe, profil
Myskoxe