Tiger
© National Geographic Stock/Michael Nichols/WWF

Tigern - världens största kattdjur

Tiger

Tigern lever i Asien och är världens största kattdjur, till och med större än lejonet! Kroppen på de största hanarna kan bli närmre 3 meter! Och sen kommer svansen också. Tigern är en tuffing och den enda som verkligen är farlig för tigern är, tyvärr, människan.

Vad blir det till middag?

Som många katter älskar tigern att sova, ungefär 18 timmar om dygnet. Men på natten är den vaken och jagar. Den smyger fram nära sitt byte och gör ett snabbt anfall.

Den äter kött och det blir lite vad som helst – hjortar, fåglar, insekter, piggsvin, apor … Tigern är bra på att simma och badar ofta. Så ibland blir det till och med fisk till middag!

Visste du att...
Tigrar kan hoppa jättelångt, över 5 meter!

Vattenkatt?

Tigern är ett ganska ovanligt kattdjur, i det att den faktiskt gillar att vara i vatten. Tigrar är duktiga simmare och använder vattnet för att svalka sig under varma dagar.

Tiger i vatten
Tigrar

Tigrarna är hotade

Idag finns det knappt 3 900 tigrar kvar. Tigrarna är utrotningshotade och jagas bland annat för sin fina päls och för att deras tänder och ben används i som "medicin" (men det funkar ju inte alls!). Ett annat stort hot är när tigrarna är i närheten av byar eller boskap, då dödas de för att de inte ska kunna skada någon.

WWF räddar tigrarna

WWF jobbar på massor av olika sätt för att rädda tigrarna!  Till exempel försöker man se till att tigrarnas skogar skyddas. WWF jobbar också för att stoppa tjuvjakten och handeln med tigerdelar.

Och vet ni vad? Äntligen kan man se att tigrarna inte längre minskar lika mycket. Det har blivit fler tigerreservat och i vissa områden ökar antalet tigrar!

Här lever tigrarna ...
Asien
Tigrar

Snabba fakta

  • Lever: Asien
  • Storlek: 65-105 cm höga, 100-300 kg
  • Livslängd: 15-20 år
  • Antal: 3 000- 4 000 st
powered by Typeform