Tiger
© National Geographic Stock/Michael Nichols/WWF

Tigern - världens största kattdjur

Tigern tassar runt i Asiens skogar där den är väl kamouflerad av sina snygga ränder. Den här tuffingen är världens största vilda kattdjur, till och med större än lejonet! Och den har inga fiender… förutom människan.

Har du sett en katt som gillar att bada? Tigern gillar faktiskt att vara i vatten! De är bra på att simma och svalkar sig gärna i vattnet under varma dagar.
 

Hur stora blir de?

Tigrarna delas in i 6 olika underarter och störst av dem är de Bengaliska och Sibiriska tigrarna. Kroppen på hanarna kan bli närmre 3 meter! Och sen kommer svansen också…

Tips! Bildspecial – tigrar

badande tiger

Vad blir det till middag?

Som många katter älskar tigern att sova, ungefär 18 timmar om dygnet. Men på natten är den vaken och jagar. Den smyger fram nära sitt byte och gör ett snabbt anfall.

Den äter kött och det blir lite vad som helst – hjortar, fåglar, insekter, piggsvin, apor … Tigern är bra på att simma och badar ofta. Så ibland blir det till och med fisk till middag!

Visste du att...
Tigrar kan hoppa jättelångt, över 5 meter!
Tigrar

Tigrarna är hotade

Idag finns det knappt 3 900 tigrar kvar. Tigrarna är utrotningshotade och jagas bland annat för sin fina päls och för att deras tänder och ben används i som "medicin" (men det funkar ju inte alls!). Ett annat stort hot är när tigrarna är i närheten av byar eller boskap, då dödas de för att de inte ska kunna skada någon.

WWF räddar tigrarna

WWF jobbar på massor av olika sätt för att rädda tigrarna!  Till exempel försöker man se till att tigrarnas skogar skyddas. WWF jobbar också för att stoppa tjuvjakten och handeln med tigerdelar.

Och vet ni vad? Äntligen kan man se att tigrarna inte längre minskar lika mycket. Det har blivit fler tigerreservat och i vissa områden ökar antalet tigrar!

Fakta om tigern…
fakta om tigrarna
Tigrar

Snabba fakta

  • Lever: Asien
  • Storlek: 65-105 cm höga, 100-300 kg
  • Livslängd: 15-20 år
  • Antal: 3 000- 4 000 st
powered by Typeform