Ål
© Erling Svensen / WWF

Ål

– en slingrig fisk

Man kan tro att ålen är en orm som lärt sig leva i vattnet. Det är dock fel för ålen är faktiskt en fisk! De är bra simmare och kan simma både framlänges och baklänges.  

Ett spännande liv

Ålen ändrar utseende 4 gånger under sin livstid. När den är pytteliten är den platt och genomskinlig men blir sedan en nästan genomskinlig miniål, när den blir vuxen är den gulbrun och när den ska bli förälder blir den silvrig.

Ålar föds i Sargassohavet nära Amerika, förs med strömmar till Europa och simmar upp i floder till sjöar. När ålen den blir gammal återvänder den till Sargassohavet för att lägga ägg.

När ålen har tagit sig till havet och lagt ägg så dör den. De ålar som inte kan ta sig tillbaka till havet kan bli riktigt gamla. Det fanns en ål som levde i en brunn i Skåne som man tror blev över 150 år gammal!

Ål
Ål

En nattuggla

Större delen av dagarna vilar ålen i leran i botten av sjöarna eller vid kusten. När det blir mörkt simmar ålen fram och luktar sig fram till mat. Den äter vad den hittar på botten, exempelvis andra fiskar, kräftdjur, insekter och maskar. Skulle du vilja äta som en ål?

Ålen är hotad

Ålarna är mycket färre nu än de var förr i tiden. Ett hot är att människan fiskar den. De ålarna som fångas når aldrig Sargassohavet och blir då aldrig föräldrar. Ett till problem för ålen är vattenkraftverk. De är svåra att passera för ålarna och många dör när de försöker.

WWF vill stoppa ålfisket

WWF kämpar för att ålfisket ska stoppas helt, och att myndigheter får tillräckligt med resurser för att stoppa tjuvfisket. WWF jobbar också för att ålen ska ha fria vandringsvägar i åar och älvar. 

Det är viktigt att vi låter bli att äta ål. Hjälp till du också, se till att hålla ålen borta från matbordet!